Har efter en tids luskande i detta och andra forum kommit fram till att många begrepp inom nätverksvärlden behöver förklaras tydligt för konsumenter som inte själva har stenkoll på vad som är vad. Ser många spekulationer och gissningar som till slut behandlas som fakta vilket skapar frågor som är svåra att svara på i slutändan.
Bryter ner det i prioriteringsnivå - hur "tung" internettjänsten är. Punkt 1-4 gäller både privat samt företagstjänster, punkt 5 och vidare gäller enbart företagstjänster (med få undantag).
DISCLAIMER: Detta ämnet är stort. Jag har skrivit ihop denna lista efter egen erfarenhet som med all sannolikhet kan behöva rättas och utökas. Absolut inte emot förslag på förändring av denna lista. Tanken är att på ett sammanfattat vis förklara för en lekman (samt en och annan mindre insatt IT-ansvarig på företag) hur de vanligaste typerna av internetförbindelser som används i dagsläget fungerar.
1. ADSL/VDSL/SHDSL
Detta är den typ av internet som majoriteten av internetkonsumenter nyttjade innan fiberbredband började dyka upp. Tekniken nyttjar kopparkablar, närmare bestämt telekablar som även förser slutkunder med analog telefoni.
Förväntad hastighet:
Upp till 24/1Mbit/s vid ADSLx
Upp till 65/12Mbit/s vid VDSL
Upp till 5,7/5,7Mbit/s per kopparpar vid SHDSL
Vanliga problem:
- Långa avstånd från station minskar hastigheten
- Avgrävda kablar / fallna träd vid luftburen kabelföring
- Fukt på skadad (blottad) kabel
- Magnetisk störning från intilliggande utrustning
Taggar:
ADSL(POTS) splitter, RJ11, "Gristryne", EKKX
2. Mobilt bredband
Internet som istället för kabel kräver antennmottagning för konsumenten att nyttja tjänsten. Tjänsten skickas trådlöst från antennstationer till slutkunds mobiltelefon, USB-modem (dongel) eller router med stöd för mobilt bredband.
Förväntad hastighet:
Upp till 7,2/0,384Mbit/s vid 3G HDSPA (även kallat "turbo-3g")
Upp till 100/50Mbit/s vid 4G LTE
Vanliga Problem:
- Nedsatt signalstyrka vid för långt avstånd från antennstation, till följd att hastighet samt svarstid blir lidande
- Nedsatt signalstyrka på grund av dämpande objekt i vägen mellan dig och antenn
- Tillgängliga abonnemang har i regel en begränsning på max tillåten datamängd per månad
- Vid större folksamlingar tenderar mobila nätverk att snabbt bli överbelastade på grund av delad kapacitet
3. Koaxialkabel
När internetförbindelsen lämnas av i kabel-tv uttaget. Begreppet "ComHem-hus" är inte ovanligt när det gäller internet via koaxialkabel. Ofta utgår koaxialkablarna från switch som har fiberupplänk, vilket möjliggör bättre hastighet än xDSL-tjänster då kopparsträckan är kortare samt kabeln i sig kan hantera högre frekvenser.
Förväntad hastighet:
Vanligtvis erbjuds högst 1000/100Mbit/s för Docsis i Sverige, men nyare standarder tillåter ännu högre hastigheter.
Taggar:
"tre-hål-i-väggen", DOCSIS, MoCA, GoCA
4. Stadsnät (kommunikationsoperatör)*
Vanligast i större städer med inriktning mot privatkunder, där staden eller kommunen har samordnat internetaccess till slutkund med hjälp av ett stadsnät. En bostad eller lokal som är ansluten till stadsnätet har i regel ett inkommande uttag där slutkund kan koppla upp sig och med hjälp av stadsnätets portal välja ISP för att sedan få åtkomst till internet. Även begreppet Öppen fiber / Villafiber faller under denna kategori.
Förväntad hastighet:
Upp till 1/1Gbit/s beroende på abonnemang
Vanliga problem:
- Kvalitén på stadsnäten kan variera väldigt mycket från stad till stad, "upp till" gäller fortfarande i de flesta lägen
- Support, felanmälan och åtgärd kan ta tid beroende på avtal med stadsnätet
- Vanligt att man som kund bollas mellan stadsnät och ISP för att få sitt problem åtgärdat. Många kockar i samma soppa.
Taggar:
Kommunikationsoperatör KO, nätleverantör, Öppen fiber, Fiber till villa, Villafiber, FTTH, Skanova, Zitius, Framtidens bredband, Open Universe, Itux
* Stadsnät är ett brett begrepp med många olika utföranden, en del stadsnät är helt passiva i nätet, en del delvis aktiva och andra helt aktiva mellan avlämning hos slutkund och hos ISP.
5. Dedikerad fiberförbindelse
Förbindelsen går aktivt direkt mellan slutkund och ISP utan aktiv inblandning av nätägare/KO. Slutkunds trafik går med egen upplänk oavkortat in i internetoperatörens nät utan risk för överbokad trafik i accessnätet till slutkund, inget "upp till" det vill säga. Går att trimma mycket på Service Level Agreement (SLA) - olika nivåer av redundans beroende på krav.
Förväntad hastighet:
Beroende på avtal
Vanliga problem:
- Avgrävd / skadad kabel
- Problem i ISP:ns routade nät
6. P2P Layer 2 / MPLS
Punkt-till-punkt förbindelse där trafik mellan A- och B-punkt sker utanför IP-routade nät. Attraktivt för den som vill ha oavkortad åtkomst mellan exempelvis två kontor, eller till en server i extern datahall. Lösningen är mycket säker, då den aldrig rör internet och ligger således utanför riskzon för intrång och avlyssning från internet.
Förväntad hastighet:
Beroende på avtal
Vanliga problem:
- Avgrävd / skadad kabel
Taggar:
P2P, MPLS, VLAN
7. Svartfiber / Passiv våglängd
En totalt passivt avlämnad förbindelse mellan A- och B-punkt. Slutkund styr själv över utrustningen som länkas upp över förbindelsen. I de fall då förbindelsen är avlämnad med en specifik våglängd kan enbart vald våglängd nyttjas. Denna typ av tjänst används i regel enbart av ISP:er samt större IT-företag.
Förväntad hastighet:
Beroende på vilken utrustning kund länkar upp i var ände av fibern
Vanliga problem:
- Avgrävd / skadad kabel
Taggar:
WDM, Dark fiber
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nog om vilka förbindelser som finns, vidare in på begrepp.
Gbps, Mbps, Kbps, Gbit/s etc
Mega bits per second - en enhet man använder för att ange internethastighet. Märk väl att det som anges är "bits", vilket anges med ett litet "b" och inte "Byte", som anges med stort "B". En Byte innehåller åtta bits, vilket innebär att exempelvis en uppkoppling på 100Mb/s teoretiskt sett kan som mest skicka 12,5MB per sekund.
ms / Ping
Tiden det tar från att din dator skickat en signal till att den kommer fram dit den skall. Anges i MilliSekunder.
KO
KommunikationsOperatör, se #4.
SN
Stadsnät, se #4.
ISP
Internet Service Provider, engelskt uttryck för Internetoperatör.
SLA
Service Level Agreement, anger vilken utsträckning av support, underhåll samt utlovad upptid som anges för ett abonnemang, bland annat.